leukaditika-ladokouloura-sintages-koulouria-paradosiaka-eisaimonadikigr

Εύκολη συνταγή για πεντανόστιμα Λευκαδίτικα λαδοκούλουρα

Εσύ γνωρίζεις τα Λευκαδίτικα λαδοκούλουρα ; Είναι από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά κουλούρια που θα δοκιμάσεις ποτέ σου και δεν θα ξεκολλάς.

 

Λευκαδίτικα λαδοκούλουρα

koulouria-leukaditika-ladokouloura-sintages-paradosiakes-leukados-eisaimonadikigr

Μιας και κατάγομαι από την αγαπημένη Λευκάδα, τα λαδοκούλουρα της είναι από τα πιο αγαπημένα μου παραδοσιακά προϊόντα. Δεν έχω βρει κάποιον φούρνο να τα φτιάχνει εδώ στην Αθήνα και κάθε φορά που επισκέπτομαι το αγαπημένο μου νησί, φροντίζω να εφοδιάζομαι με πολλά κιλά από Λευκαδίτικα λαδοκούλουρα.

Μέχρι και σήμερα η αγαπημένη μου γιαγιά, τα τρώει το πρωί μαζί με τον ελληνικό καφέ της και μας τα μοιράζει όταν πηγαίνουμε εκεί για επίσκεψη.

Έτσι, έκατσα και έψαξα τη συνταγή για αυτά τα κουλούρια, γιατί ήθελα πάση θυσία να έχω και εγώ μέσα στο σπίτι μου και να τα τρώω σαν να μην υπάρχει αύριο. Πάμε να δούμε μαζί πως μπορείς να τα φτιάξεις και εσύ και δεν θα ξεκολλάς από τη νοστιμιά τους.

 

 

 

 

Τι θα χρειαστείς:



  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μισή κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • Μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • Ένα μικρό ποτηράκι ούζο
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • Μία κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μάραθο ή γλυκάνισο
  • Νερό όσο πάρει
  • Σουσάμι για το τέλος

 

 

 

 

 

Διαδικασία

ladokouloura-leukaditika-koulouria-paradosiakes-sintages-leukada-eisaimonadikigr

Η εκτέλεση για τα κουλούρια μας είναι από τις πιο εύκολες και γρήγορες. Γίνονται όπως όλα τα κουλούρια και με λίγο ζύμωμα, θα δημιουργήσεις τα λαδοκούλουρα των ονείρων σου.

Βάλε σε μία μεγάλη λεκάνη το αλεύρι και ανακάτεψε σε ένα πιάτο, τη μαγιά, μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι, τη κανέλα, το γαρύφαλλο και το μάραθο ή το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και τα προσθέτουμε μέσα στο αλεύρι.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ούζο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό μέχρι να το απορροφήσει η ζύμη μας και πλάθουμε και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

 

Για περισσότερες συνταγές δες εδώ

 

Σκεπάζουμε τη ζύμη με πολλά πανιά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 4-5 ώρες. Αν τη φτιάχνεις το βράδυ, μπορείς να την αφήσεις όλο το βράδυ να φουσκώσει και να τη φτιάξεις το πρωί.

Αφού περάσουν οι ώρες και φουσκώσει καλά η ζύμη μας, λαδώνουμε τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια. Πλάθουμε τα κουλούρια στο σχήμα που επιθυμούμε και τα περνάμε από το σουσάμι.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, απλώνουμε τα κουλούρια στον πάτο του ταψιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα από πάνω. Τα Λευκαδίτικα λαδοκούλουρα μας είναι έτοιμα να τα απολαύσεις.

 

 

 

 

Extra tips:

  • Οι αναλογίες των μπαχαρικών καθορίζονται από τη προτίμηση σου. Αν θέλεις μπορείς να βάλεις λιγότερα μπαχαρικά.
  • Είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τον πρωινό καφέ σου αλλά και ως κέρασμα σε φίλους και γνωστούς.
  • Τα πιο διάσημα παραδοσιακά κουλούρια της Λευκάδας που θα λατρέψεις αν τα δοκιμάσεις έστω και μία φορά.
  • Φύλαξε τα σε ένα ξηρό και δροσερό μέρος καλά κλειστά σε μία σακούλα για να μην ξεραθούν.

 

 

Θέλεις να μοιραστείς μαζί μου μία άλλη παραδοσιακή συνταγή; Περιμένω το σχόλιο σου από κάτω.

 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Post Author: Eisaimonadikigr