soupa-ala-krou-me-patates-veloute-soupes-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Συνταγή για μοναδική σούπα βελουτέ αλα κρού με πατάτα

Μία από τις πιο νόστιμες σούπες είναι η σούπα βελουτέ αλα κρού, με κύριο συστατικό την πατάτα. Είναι χορταστική και είναι ιδανική για τις κρύες μέρες.

 

Σούπα βελουτέ αλα κρού

soupa-alakrou-patates-laxanika-soupes-mageiriki-eisaimonadikigr

 

Η «σούπα» αποτελούσε άλλοτε ακόμα το μοναδικό πιάτο του βραδινού γεύματος, του «σουπέ» (“souper”) πριν αυτό το γίνει το δείπνο (“dinner”), ενώ η ονομασία «σουπέ» διατηρήθηκε όλο και περισσότερο για εξαιρετικές περιπτώσεις βραδινού φαγητού μετά τα μεσάνυχτα.
Η «σούπα» αποτελείτο τότε από φέτες ψωμιού ποτισμένες με ζωμό. Ο ζωμός ήταν τότε το περιεχόμενο της «χύτρας» -πολύ συχνά πήλινης –μαζί με τα λαχανικά της, τα ψάρια της ή τα κρέατα.

Με την πάροδο του χρόνου, οι σούπες έγιναν πιο πλούσιες, μάλλον πιο «σοφιστικέ», οι ονομασίες πολλαπλασιάστηκαν και σήμερα είναι συχνά δύσκολο να βρούμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα μπουγιόν (bouillon), μία κρέμα, ένα βελουτέ, κ.λπ..
Αλλά αυτοί οι χαρακτηρισμοί μένουν παρόλα αυτά αυθαίρετοι και το ουσιαστικό είναι η «σούπα» να έχει πετύχει.

 

 

Υλικά για τη σούπα βελουτέ αλα κρού :



  • 2 πατάτες μεσαίου μεγέθους, βρασμένες
  • 2 μικρά καρότα ή ένα μεγάλο
  • Ένα κομμάτι πράσο (περίπου 3 εκατοστά)
  • 2 φυλλαράκια σέλινο
  • 4 βλασταράκια μαϊντανό
  • Ένα μικρό κομμάτι γογγύλι
  • Μία ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας
  • Κατά βούληση: ένα μικρό κομμάτι κρεμμύδι, σκόρδο, αρωματικά χόρτα, μερικά κομμάτια γραβιέρα, μερικά φύλλα από σαλάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

 

 

 

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

soupa-veloute-me-patates-ala-krou-soupes-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τις πατάτες αφού τις καθαρίσετε και τις κόψετε σε μεσαία κομμάτια. Γεμίστε με νερό μέχρι τη μέση, προσθέστε λίγο αλάτι και αφήστε τις να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά. Κρατήστε το νερό από τις πατάτες στην άκρη γιατί θα το χρειαστούμε στη συνέχεια.

Βάλτε όλα τα υλικά στο μίξερ, εκτός από τις πατάτες. Ρίχνουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε. Τα σκεπάζετε με βραστό νερό που έχουμε κρατήσει από τις πατάτες μέχρι να καλυφθούν και τα χτυπάτε για δύο λεπτά. Προσθέστε τις βρασμένες πατάτες και συμπληρώστε με βραστό νερό μέχρι να καλυφθούν. Χτυπάτε για ένα λεπτό, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Για να σερβίρετε, προσθέτετε το βούτυρο. Η σούπα μας πρέπει να είναι ζεστή για να λιώσει το βούτυρο.

 

Για περισσότερες εύκολες σούπες δες εδώ

 

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: Οι πατάτες μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα βρασμένα λαχανικά, όπως το ρύζι, τα ξερά λαχανικά, με ζυμαρικά, πράγμα που μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε και ένα περίσσευμα φαγητού.

 

 

 

 

EXTRA TIPS:

  • Προσοχή με το νερό, αν είναι σε υπερβολική ποσότητα δεν θα βγει βελουτέ η σούπα και θα χαθεί και η νοστιμιά της. Τα υλικά πρέπει να είναι πολύ καλά βρασμένα. Προσέξτε να λιώσουν τα υλικά πολύ καλά στο μίξερ. Αυτό το στάδιο είναι κρίσιμο για την επιτυχία της τέλειας βελουτέ σούπας. Αν βλέπετε πως η σούπα είναι ακόμη πηχτή, βάλτε λίγο ακόμη ζεστό νερό σιγά σιγά και ξαναπολτοποιήστε. Έτσι θα έρθει στη σωστή υφή.
  • Μπορείτε να γαρνίρετε με μία κουταλιά γιαούρτι ή μία κουταλιά cottage cheese και λίγο μπούκοβο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Αυτό θα δώσει έξτρα χρώμα στο πιάτο σας. Αν συνοδέψετε με ροδέλες τηγανητού πράσου ή κρεμμυδιού, η γεύση θα απογειωθεί.
  • Φτιάξε βελουτέ κολοκυθόσουπα για όλη την οικογένεια.

 

 

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία! Μοιράσου αυτή τη λαχταριστή σούπα βελουτέ αλα κρού με τους φίλους σου!

 



Post Author: Eisaimonadikigr