spitika-mpagkels-bagels-psomakia-xeiropoiita-psomi-sintages-eisaimonadikigr

Συνταγή για εύκολη ζύμη για χειροποίητα σπιτικά μπάγκελς (bagels)

Η πιο εύκολη ζύμη για να φτιάξεις σπιτικά μπάγκελς (bagels). Αυτά τα φουσκωτά ψωμάκια που έχουμε αγαπήσει οι περισσότεροι από εμάς.

 

Σπιτικά μπάγκελς (bagels)

spitika-bagels-mpagkels-psomakia-zimi-sintages-eisaimonadikigr

 

Τα γευστικά bagels (μπάγκελς) ξεκίνησαν από την Πολωνία του 1600, όταν οι Εβραίοι της χώρας τα ζύμωναν, τα έψηναν και τα πρόσφεραν στις έγκυες γυναίκες τους!  Σήμερα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στη χώρα μας και είναι αρκετά διάσημα στις αλμυρές αλλά και στις γλυκές εκδοχές τους!

Μπορείτε να τα απολαύσετε στο πρωινό σας ή να φτιάξετε με αυτά σάντουιτς, με υλικά της αρεσκείας σας. Από τις πιο εύκολες συνταγές για σπιτικά μπάγκελς που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Πάμε να δούμε μαζί τι θα χρειαστείς.

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

 

Υλικά που θα χρειαστείς για 8 τεμάχια:



  • 500 γραμμάρια αλεύρι Λήμνου (κάτι παραπάνω για το ζύμωμα)
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας μαγιά ξηρή
  • Μιάμιση κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Ελαιόλαδο για την επάλειψη

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση για τα χειροποίητα σπιτικά μπάγκελς

bagels-mpagkels-spitika-psomakia-zimi-sintages-eisaimonadikigr

 

Η διαδικασία για να γίνουν αυτά τα φουσκωτά μπάγκελς είναι πολύ εύκολη. Για αρχή, βάλτε το μισό νερό σε ένα μπολ, ρίξτε τη ζάχαρη μαζί με τη μαγιά και ανακατέψτε ώστε να διαλυθεί καλά η μαγιά.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι, κάντε με το χέρι σας μια λακκούβα στη μέση και ρίξτε τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό.  Ζυμώστε ρίχνοντας αλεύρι στο υγρό μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά και να γίνει μια υγρή και λεία ζύμη.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ζυμώστε τη ζύμη για 10 λεπτά αλευρώνοντας κι άλλο αν χρειαστεί, ώσπου να γίνει λεία, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχετε λαδώσει καλά, σκεπάστε με μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε σε ζεστό σημείο για περίπου μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.  Κατόπιν ξεφουσκώστε τη ζύμη πατώντας τη με τα δάχτυλά σας και αφήστε τη στην άκρη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

 

 

Χωρίστε τη ζύμη σε οκτώ ίσα μέρη.  Πλάστε το κάθε μέρος σε μπαλάκι και πιέστε με τις παλάμες σαν να φτιάχνετε μπιφτέκια.  Αλευρώστε δύο δάχτυλά σας και περάστε τα στο κέντρο της ζύμης, ώστε να ανοίξετε μια τρύπα αρκετά μεγάλη, υπολογίστε ότι αυτή θα κλείσει με το φούσκωμα του ψησίματος.

Τοποθετήστε τα μπάγκελς σε μια λαδόκολλα και σκεπάστε τα με μια πετσέτα.  Αφήστε τα για 10 λεπτά να φουσκώσουν και προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.

Σε μια κατσαρόλα βάλτε νερό να βράσει.  Μόλις βράσει, ρίξτε μέσα 2-3 μπάγκελς και με μια κουτάλα κατεβάστε τα στον πάτο της κατσαρόλας.  Μόλις σηκωθούν στην επιφάνεια, έπειτα από περίπου 1 λεπτό, γυρίστε τα από την άλλη πλευρά και ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα μεταφέρετέ τα σε λαδωμένο ταψί.

Ψήστε τα για 20 λεπτά στη μεσαία σχάρα στον φούρνο και κρυώστε τα σε σχάρα για να μην πανιάσουν. Μόλις πάρουν χρώμα, βγάλε τα από τον φούρνο. Τα πιο νόστιμα σπιτικά μπάγκελς είναι έτοιμα να τα δοκιμάσεις και να τα φτιάξεις όπως θέλεις.

 

 

 

Extra Έξυπνες ιδέες:

  • Αντικαταστήστε το αλεύρι Λήμνου με ολικής άλεσης ή καλαμποκιού ή ότι άλλο είδος αλεύρι θέλετε.  Όταν τελειώσετε με τη διαδικασία, πασπαλίστε με σουσάμι, παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορο ή κολοκυθόσπορο.
  • Άφησε τα ψωμάκια μας να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσεις.
  • Για μία αλμυρή επιλογή, γέμισε τα bagels μας, με τυρί κρέμα, γαλοπούλα και κάποιο λαχανικό. Όπως επίσης και άλλη μία νόστιμη επιλογή είναι το αβοκάντο, μαζί με σολομό και τυρί κρέμα ή cottage cheese.
  • Αν είσαι λάτρης των γλυκών μία καλή γλυκιά επιλογή είναι η μαρμελάδα μαζί με φυστικοβούτυρο, όπως επίσης και κάποιο αγαπημένο σου φρούτο με γιαούρτι.
  • Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις σπιτικές τορτίγιες.
  • Βρες εδώ περισσότερες νόστιμες αλμυρές συνταγές.

 

 

Μοιράσου αυτή την υπέροχη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία!

Post Author: Eisaimonadikigr