rizoto-me-manitaria-karamelomeno-rizi-sintages-eisaimonadikigr

Εύκολο μελωμένο ριζότο με μανιτάρια και σάλτσα μπαλσάμικου

Το πιο λαχταριστό μελωμένο ριζότο με μανιτάρια, έτοιμο στο τραπέζι σου μέσα σε μόνο 10 λεπτά. Εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο.

 

Μελωμένο ριζότο με μανιτάρια

manitaria-rizoto-saltsa-mpalsamiko-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Χθες καθώς έκανα τα καθιερωμένα μου ψώνια στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς μου, έπεσα πάνω σε μία συσκευασία γεμάτη με φρέσκα μανιτάρια. Εκείνη τη στιγμή μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα ριζότο με μανιτάρια που είχα φάει το καλοκαίρι σε ένα εστιατόριο.

Η γεύση του μου είχε μείνει και ήθελα πάση θυσία να δοκιμάσω ένα ριζότο παρόμοιο με εκείνο που έφαγα και μου άρεσε τόσο πολύ. Έτσι, έκανα τη δική μου παραλλαγή και τη μοιράζομαι μαζί σας. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς για αυτό το υπέροχο μελωμένο ριζότο με μανιτάρια.

 

 

 

Υλικά για το μελωμένο ριζότο με μανιτάρια (2 μερίδες):



 

  • Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • Ένα κρεμμύδι
  • Μία σκελίδα σκόρδο
  • Ένα πακέτο ρύζι για ριζότο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • Μία συσκευασία φρέσκα μανιτάρια ή  μία κονσέρβα μανιτάρια
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Μία κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
  • Λίγο τυρί παρμεζάνα (προαιρετικά για το τέλος)

 

 

Για τη σάλτσα μπαλσάμικου:

  • 3 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσαμικο με πετιμέζι ή σκέτο
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού μελί
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο λεμόνι
  • Μία κουταλιά της σούπας σάλτσα σος σόγια

 

 

 

 

 

Διαδικασία συνταγής

rizoto-manitarion-manitaria-rizi-laxanika-sintages-mageiriki-vegan-eisaimonadikigr

Η διαδικασία για αυτή τη συνταγή μπορεί να σου φανεί λίγο πιο χρονοβόρα από κάποιες άλλες, αλλά πίστεψε με το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.

Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε μέσα τον κύβο των λαχανικών για να φτιάξουμε τον ζωμό που θα χρησιμοποιήσουμε για μετά. Αφού λιώσει ο κύβος, αφήνουμε τον ζωμό στην άκρη.

Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι, βάλε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μόλις κάψει, ρίξε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού τα ψιλοκόψεις. Τσιγάρισε τα για 1 λεπτό και στη συνέχεια πρόσθεσε μέσα τα μανιτάρια. Ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια, σβήσε με το λευκό κρασί.

 

Για περισσότερες συνταγές δες εδώ

 

Χαμήλωσε τη φωτιά και πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και το ξύδι και μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίξε μέσα, το ρύζι που έχεις επιλέξει για το ριζότο. Ανακάτευε συνέχεια μέχρι το ρύζι να ρουφήξει όλα τα υγρά και τις μυρωδιές από το μείγμα και μετά από 3-4 λεπτά ανακάτεμα, πάρε μία κουτάλα και ρίξε μέσα σιγά σιγά τον ζωμό λαχανικών. Φρόντισε, να ρουφάει όλα τα υγρά του και μετά να ρίχνεις και άλλο ζωμό. Μπορεί να μην χρειαστείς όλο τον ζωμό. Το μυστικό είναι να κάνουμε αυτή τη διαδικασία σε χαμηλή φωτιά σιγά σιγά.

Με αυτόν τον τρόπο, το ριζότο μας θα χυλώσει και θα γίνει σαν καραμελωμένο. Δέκα λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα του ριζότου, ανακάτεψε σε ένα μπολάκι, τα υλικά για τη σάλτσα μας. Ρίξε τα μέσα στο ριζότο και άφησε το να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά.

Σέρβιρε σε μία πιατέλα με μία λεπτή φέτα λεμόνι και μία κουταλιά της σούπας παρμεζάνα. Η παρμεζάνα είναι προαιρετική και δεν χρειάζεται να τη προσθέσεις αν δεν θέλεις.

 

 

 

 

Extra tips:

 

 

 

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία! Μοιράσου τη συνταγή με τους αγαπημένους σου!



Post Author: Eisaimonadikigr