pita-me-sparaggia-pites-laxanika-tost-sintages-eisaimonadikigr

Εύκολη αλμυρή πίτα με σπαράγγια χωρίς κάποιο φύλλο

Μία πολύ εύκολη αλμυρή πίτα με σπαράγγια χωρίς φύλλο. Ο τρόπος παρασκευής της συνταγής θα σε συναρπάσει και δεν θα χορταίνεις να τη δοκιμάζεις.

 

Εύκολη πίτα με σπαράγγια

almiri-pita-me-sparaggia-zampon-sintages-pites-eisaimonadikigr

Τα σπαράγγια είναι πολύ γευστικά λαχανικά, με πολλά χρόνια ιστορίας στην Ελλάδα. Μας έχουν έρθει από την Αίγυπτο. Οι Αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν υπέροχη λιχουδιά. Ακόμη και τώρα στην Ελλάδα, τα άγρια σπαράγγια έχουν μεγάλη ζήτηση, καθώς θεωρούνται πολύ νόστιμα. Δείτε παρακάτω έναν νόστιμο τρόπο για να τα μαγειρέψετε. Μπορείτε να τα σερβίρετε είτε ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως πιάτο, ανάλογα με τα άτομα.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

Τι θα χρειαστείς:



  • 1 κιλό τρυφερές κορυφές σπαραγγιών
  • 8 φέτες χωριάτικο ψωμί, πάχους 1,5 εκατοστού
  • 340 γραμμάρια βρασμένο ζαμπόν
  • Ελαιόλαδο
  • 350 γραμμάρια μαλακό τυρί (παρμεζάνα ή μοτσαρέλα), σε κύβους

 

 

 

 

Εκτέλεση για τη πίτα με σπαράγγια χωρίς φύλλο

eukoli-pita-me-sparaggia-pites-kouzina-sintages-eisaimonadikigr

 

Για αρχή, προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Εντωμεταξύ, με τη βοήθεια ενός πίλερ, βγάλτε τη φλούδα από το σκληρό εξωτερικό τους κάτω από τις κορυφές, αφήνοντας μόνο το μαλακό κομμάτι (τα άνθη) από τα σπαράγγια. Έπειτα πλύντε τα και αφαιρέστε με το χέρι τη σκληρή βάση. Μαγειρέψτε τα σπαράγγια στον ατμό ή βράστε τα για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε (προσέξτε μην τα παραβράσετε) και περάστε τα από κρύο νερό. Τοποθετήστε τα σπαράγγια σε κρύο νερό για να στραγγίξουν.

 

Για περισσότερες νόστιμες συνταγές δες εδώ

 

Στη συνέχεια φρυγανίστε το ψωμί. Ψιλοκόψτε το βρασμένο ζαμπόν, μέχρι να γίνει σχεδόν αλοιφή, και απλώστε το στο ψωμί. Λαδώστε ελαφρά ένα ταψάκι που να χωράει όλες τις φέτες σε μια στρώση. Τοποθετήστε το ψωμί στο ταψάκι. Κατόπιν βάλτε τα σπαράγγια το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω από το ζαμπόν.
Καλύψτε με το τυρί και ψήστε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει λίγο. Σερβίρετε αμέσως. Η αλμυρή πίτα με σπαράγγια είναι έτοιμη να την απολαύσεις.

 

 

 

 

EXTRA TIPS

  • Μπορείτε να γαρνίρετε με χυμό λεμονιού και κρέμα μπαλσάμικου. Δίνουν πιο έντονη γεύση στο πιάτο.
  • Αντί για μαλακό τυρί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπλε τυρί. Έχει πιο ιδιαίτερη γεύση. Σ’ αυτή την περίπτωση, καλύτερα να αποφύγετε το μπαλσάμικο.
    Αν δεν σας ενοχλεί η μυρωδιά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο σοταρισμένο σκόρδο. Απογειώνει τη γεύση και κάνει το πιάτο πιο πικάντικο.
  • Μπορείτε να βάλετε πάνω από τη πίτα, κρέμα μπεσαμέλ για να γίνει σαν σουφλέ. Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική κρέμα μπεσαμέλ. Ωστόσο, μπορείς να πάρεις και έτοιμη.
  • Χρησιμοποίησε και άλλα λαχανικά για να γεμίσεις τη πίτα, όπως μανιτάρια, πιπεριές, αγκινάρες αλλά και ελιές σε ροδέλες.

 

 

Καλή επιτυχία! Μοιράσου τη συνταγή με τους αγαπημένους σου.

Post Author: Eisaimonadikigr