pita-me-mizithra-kai-stafides-pites-sintages-eisaimonadikigr

Διαφορετική πίτα με μυζήθρα και σταφίδες με χειροποίητο φύλλο

Μία διαφορετική πίτα με μυζήθρα και σταφίδες για μία ανοιξιάτικη επιλογή. Εύκολη και γρήγορη συνταγή που μυρίζει άνοιξη και σταφίδα.

 

Πίτα με μυζήθρα και σταφίδες

pita-almiri-me-stafides-kai-mizithra-tiri-pites-sintages-eisaimonadikigr

Υπέροχο ανοιξιάτικο σνακ, που μπορείτε να το φάτε και για πρωινό.

Μπορείτε να αυξομειώστε την ποσότητα των φρουί γλασέ και των ξερών σταφίδων, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.  Αν χρησιμοποιήσετε λιγότερα φρούτα, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης ελαφρά, για να ρυθμίσετε τη γλυκύτητα.  Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε ξύσμα πορτοκαλιού. Φτιάξε και εσύ αυτή την υπέροχη πίτα με μυζήθρα και σταφίδες.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

Υλικά για 8-10 άτομα:



 

Ζύμη:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 μεγάλη πρέζα αλάτι
  • 8 κουταλιές της σούπας κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, και επιπλέον για το ταψάκι
  • 1 ολόκληρο αβγό
  • 1 κρόκος αβγού
  • ¼ του κουταλιού του γλυκού ξύσμα λεμονιού

 

 

Για τη γέμιση:

  • 500 γραμμάρια φρέσκια μυζήθρα
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 ολόκληρο αβγό
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 2 κουταλιές της σούπας άσπρες ξερές σταφίδες
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
  • Μία κουταλιά της σούπας φρουί γλασέ πορτοκάλι, ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας φρουί γλασέ κίτρο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρια

 

 

 

Για το τελείωμα:

  • 1 κρόκος αβγού

 

 

 

Εκτέλεση της ζύμης

almiri-glikia-pita-me-mizithra-stafides-pites-paradosiakes-eisaimonadikigr

Για να φτιάξετε τη ζύμη, ανακατέψτε τα στερεά υλικά σε ένα μπολ.  Προσθέστε το βούτυρο και με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλά σας δουλέψτε μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή χοντρών ψίχουλων.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε τα αβγά και τον κρόκο ελαφρά, ρίξτε ανακατεύοντας το ξύσμα λεμονιού και προσθέστε το μείγμα αυτό στο αλεύρι.  Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή τα δάχτυλά σας ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές, και σχηματίστε με το μείγμα δύο μπάλες, τη μία ελαφρά μεγαλύτερη από την άλλη.  Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγες κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό για να φτιάξετε τη ζύμη.  Διπλώστε τις μπάλες της ζύμης σε μεμβράνη και αφήστε τες να «ξεκουραστούν» στο ψυγείο για μία ώρα.

 

Για τη γέμιση

Για να φτιάξετε τη γέμιση, ανακατέψτε τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, το αβγό και τους κρόκους μέχρι να ενωθούν καλά.  Προσθέστε τις σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού, το φρουί γλασέ πορτοκάλι, το φρουί γλασέ κίτρο και τα κουκουνάρια.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε ένα ταψάκι διαμέτρου 23 εκατοστών ή ένα ταψί τάρτας με αποσπώμενη βάση.  Βγάλτε τη μεγαλύτερη μπάλα ζύμης από το ψυγείο και τοποθετήστε την πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.  Πασπαλίστε τη ζύμη και τον πλάστη σας με λίγο αλεύρι.  Δουλεύοντας από το κέντρο προς τα έξω, απλώστε τη ζύμη σας σε έναν κύκλο διαμέτρου 30 εκατοστών περίπου.  Απλώστε προσεκτικά τη ζύμη σας στο ταψί, αφήνοντάς το περίσσευμα να κρέμεται έξω από τα τοιχώματα.  Είναι μία εύθραυστη ζύμη, αλλά μην σας ανησυχεί αυτό.  Μπορείτε να ενώσετε τη ζύμη με τα δάχτυλα αν σπάει.

Ρίξτε τη γέμιση στη ζύμη και ισιώστε τη με μια σπάτουλα.  Βάλτε το ταψάκι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για όση ώρα απλώνετε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης.  Τοποθετήστε τη ζύμη πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας.  Αλευρώστε τη ζύμη και τον πλάστη σας και απλώστε τη σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 23-28 εκατοστά.  Με ένα μαχαίρι ή με έναν κόφτη για ραβιόλια, κόψτε το ζυμάρι σε λωρίδες πλάτους 1,5 εκατοστού, σκεπάστε τη γέμιση με τις λωρίδες, δημιουργώντας ένα καφασωτό σχέδιο.  Φέρτε τις άκρες τις κάτω ζύμης πάνω από τις λωρίδες και ενώστε τες απαλά.

Για περισσότερες συνταγές δες εδώ

 

Χτυπήστε τον κρόκο του αβγού με μια κουταλιά του γλυκού νερό.  Αλείψτε την επιφάνεια της ζύμης και τις άκρες με το μείγμα του αβγού, προσέχοντας να μην πέσει πάνω στη γέμιση.

Ψήστε για 40 με 45 λεπτά, έως ότου η ζύμη ροδίσει και η γέμιση πάρει ένα απαλό χρώμα.  Είναι πολύ πιθανό η ζύμη να φουσκώσει κάπως σαν το σουφλέ, αλλά θα ξαναπέσει.

Βάλτε την πίτα να κρυώσει στη σχάρα.  Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ταψάκι τάρτας, κρυώστε την πίτα πάνω σε σχάρα  για 10 λεπτά και μετά απομακρύνετε τα πλευρικά κομμάτια και αφήστε τη να κρυώσει εντελώς.  Σερβίρετε την πίτα σε θερμοκρασία δωματίου. Η πιο νόστιμη πίτα με μυζήθρα και σταφίδες είναι έτοιμη να την απολαύσεις.

 

Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή όρεξη!

 

Post Author: Eisaimonadikigr