auga-me-ntomata-kagiana-sintages-augo-mageiriki-eisaimonadikigr

Αυγά καγιανά με ντομάτα , το πιο νόστιμο καλοκαιρινό πιάτο

Τα αυγά καγιανά με ντομάτα είναι από τα πιάτα που σε γεμίζουν αναμνήσεις και μυρωδιές. Θυμάμαι τα καλοκαίρια που η μητέρα μου το έφτιαχνε, μετά τη θάλασσα.

 

Αυγά καγιανά με ντομάτα για πάντα

kagiana-auga-me-ntomata-augo-ntomates-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Ακόμα θυμάμαι τη νοστιμιά και την ευκολία αυτού του πιάτου. Κάθε μεσημέρι, όταν η μητέρα μου ήθελε να μας φτιάξει κάτι γρήγορο και εύκολο, πάντα διάλεγε αυτό το πιάτο. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι ένα πολύ γνωστό πιάτο και έχει πολλές ονομασίες, όπως πχ ”καγιανά”.

Μετά το καλοκαιρινό μας μπάνιο, αυτό το πιάτο ήταν ότι πρέπει με μία συνοδεία παγωμένης πορτοκαλάδας και εκεί στην άκρη του ένα δροσερό κομμάτι τυρί φέτα. Δεν ξεχνάμε και το τραγανό ψωμί κατευθείαν από τον φούρνο για να βουτάμε και να γλείφουμε τα δάχτυλα μας. Τόσο απλά πράγματα και τόσο αγαπημένα τα αυγά καγιανά με ντομάτα . Για να θυμηθούμε μαζί πως μπορείς να το φτιάξεις και εσύ.

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για 2 μερίδες:



  • 5 αυγά
  • 2 μεγάλες γινωμένες ντομάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη όσο θέλουμε
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 100-200 γραμμάρια φέτα τριμμένη

 

 

Προαιρετικά:

Μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι, λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο αλλά και κάποιο άλλο λαχανικό που σου αρέσει, όπως πιπεριά σε ότι χρώμα θέλεις αλλά και μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας.

 

 

 

 

 

Εκτέλεση συνταγής

augo-ntomata-tigani-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Χρειάζονται μερικά πολύ απλά βήματα για να φτιάξεις αυτό το υπέροχο πιάτο. Για αρχή, πλύνε καλά τις ντομάτες και πέρασε τις από τον τρίφτη μέχρι να λιώσουν τελείως. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τη σάρκα τους αν σου αρέσει.

Βάλε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και αφού κάψει, πρόσθεσε μέσα τη ντομάτα που έχεις περάσει από τον τρίφτη. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη όσο θέλεις και τη ζάχαρη. Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε τη ντομάτα να ψηθεί για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να τραβήξει τα υγρά της.

 

 

Για περισσότερες νόστιμες συνταγές δες εδώ

 

Στη συνέχεια χτύπησε σε ένα ξεχωριστό πιάτο τα αυγά και ρίξε το μέσα στη ψημένη ντομάτα. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ψηθεί το αυγό και 3 λεπτά πριν το κλείσεις, πρόσθεσε τη φέτα και ανακάτεψε να πάει παντού αλλά χωρίς να λιώσει.

Απέσυρε από τη φωτιά και σέρβιρε με την αγαπημένη σου δροσερή σαλάτα, με φέτα αλλά και με τραγανιστό ψωμί της επιλογής σου. Τα αυγά καγιανά με ντομάτα είναι έτοιμα να τα απολαύσεις με τους αγαπημένους σου.

 

 

 

 

 

Extra tips:

  • Εκτός από φέτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι είδος τυριού θέλεις ανάλογα με τα γούστα σου.
  • Αν θέλεις να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά, βάλε τα στην αρχή μαζί με τη ντομάτα για να ψηθούν όλα μαζί.
  • Διπλασίασε τη ποσότητα των υλικών, αν θέλεις να φτιάξεις περισσότερες μερίδες.
  • Ένας άλλος τρόπος για να φτιάξεις αυτά τα αυγά, είναι να σπάσεις πάνω ακριβώς από τη ντομάτα τα αυγά, έτσι όπως είναι ολόκληρα χωρίς να τα χτυπήσεις. Επίσης, μπορείς να βάλεις το μείγμα σε ένα ταψάκι και να το ψήσεις στον φούρνο για μία πιο υγιεινή και ζουμερή εκδοχή.
  • Προτίμησε κάποιο παξιμάδι εκτός από τη συνοδεία ψωμιού. Εμένα μου αρέσει να προσθέτω και πατάτες μέσα στα αυγά μου αλλά αυτό είναι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου νόστιμο και ”γεμάτο”.

 

 

 

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία! Μοιράσου τη συνταγούλα με τους φίλους σου.

Post Author: Eisaimonadikigr