paradosiako-tiropsomo-psomi-tiri-feta-zimi-psomi-sintages-eisaimonadikigr

Υπέροχο παραδοσιακό τυρόψωμο με σουσάμι στον φούρνο

Ένα παραδοσιακό τυρόψωμο με αμέτρητες αναμνήσεις από το χωριό μας και άρωμα γιαγιάς. Θα φτιάχνετε συνέχεια αυτή τη συνταγή.

 

 

Συνταγή για παραδοσιακό τυρόψωμο

tiropsomo-paradosiako-tiropsoma-psomi-turi-zimi-sintages-eisaimonadikigr

 

Δεν ξέρω αν έχεις αναμνήσεις από τη γιαγιά ή τη μαμά σου που έφτιαχναν τυρόψωμο, αλλά σίγουρα θα λατρέψεις αυτή τη συνταγή. Κάθε φορά που τη φτιάχνω έχω αμέτρητες αναμνήσεις από το χωριό και το ζύμωμα της γιαγιάς μου. Και μετέπειτα η μητέρα μου που το έφτιαχνε και μας το έδινε μαζί στο σχολείο.

Μία συνταγή που θα σε ταξιδέψει σε μυρωδιές και θα γεμίσει το μυαλό σου εικόνες. Και τι δεν θα έδινα για να ξαναέψηνα στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του χωριού. Για να δούμε πως θα φτιάξεις και εσύ αυτό το πεντανόστιμο τυρόψωμο.

 

 

 

Υλικά για 2-3 μεσαία τυρόψωμα:



  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Μία κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι χλιαρό γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Μισό κιλό φέτα ή ότι άλλο τυρί θέλεις
  • Σουσάμι για το τέλος

 

 

 

Διαδικασία και ψήσιμο για το παραδοσιακό τυρόψωμο

psomi-me-turi-tiropsomo-zimi-paradosiaka-turopsoma-sintages-eisaimonadikigr

 

Αυτό το παραδοσιακό τυρόψωμο γίνεται πανεύκολα και γρήγορα. Με 2-3 κινήσεις θα έχετε ένα αφράτο ψωμάκι γεμάτο αναμνήσεις. Σε ένα μπολ βάλε το χλιαρό γάλα μαζί με τη μαγιά. Ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και πρόσθεσε το αλάτι και τη ζάχαρη. Άρχισε να ρίχνεις σιγά σιγά το αλεύρι και μόλις γίνει μία μαλακή ζύμη πρόσθεσε τα αυγά ένα ένα, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και το τυρί σε τρίμματα.

 

 

Ζύμωσε και πλάσε καλά το ψωμάκι μέχρι να γίνουν τα υλικά ένα. Βάλε στο ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα ή λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει το τυρόψωμο και τοποθέτησε το πάνω. Πασπάλεισε με σουσάμι την επιφάνεια του ψωμιού μας. Μπορείς αντί για ένα μεγάλο, να φτιάξεις 2-3 μεσαία φραντζολάκια. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σου.

Το παραδοσιακό τυρόψωμο είναι έτοιμο να το απολαύσεις και να το μοιραστείς με τους αγαπημένους σου.

 

 

 

Extra tips:

 

 

Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία!

Άσε το σχόλιο σου!
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr