anoixti-makaronopita-pites-makaronia-soufle-pastitsio-kimas-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Υπέροχη ανοιχτή μακαρονόπιτα με υλικά που έχουμε στο σπίτι

Αυτή η ανοιχτή μακαρονόπιτα είναι σαν ένα διαφορετικό παστίτσιο. Με υλικά που κάθε ελληνική οικογένεια έχει στα ντουλάπια και στη κουζίνα της,

 

Εύκολη ανοιχτή μακαρονόπιτα

makaronopita-anoixti-pastitsio-makaronia-zimarika-pites-sintages-eisaimonadikigr

 

Φτιάξτε αυτή την πίτα που θυμίζει παστίτσιο, χρησιμοποιώντας κιμά που σας έχει περισσέψει από κάποιο άλλο μαγείρεμα. Είναι πολύ ελαφριά και νόστιμη. Επιπλέον είναι απλή συνταγή, με λίγα υλικά που διαθέτουμε όλοι στο σπίτι, για μια χορταστική πίτα που μπορεί να είναι ορεκτικό, συνοδευτικό ή κυρίως γεύμα. Πάμε να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτή την υπέροχη ανοιχτή μακαρονόπιτα.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

Υλικά για 6-8 άτομα:



  • 1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 2 ή χυλοπίτες
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα τριμμένη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού φέτα σκληρή ψιλοκομμένη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού γιαούρτι
  • 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
  • 5 φύλλα κρούστας
  • Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε

 

 

 

Εκτέλεση και διαδικασία για την ανοιχτή μακαρονόπιτα

eukoli-anoixti-makaronopita-me-fillo-makaronia-pites-sintages-eisaimonadikigr

 

Σε μια κατσαρόλα ρίξτε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και βάλτε τη στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Προσθέστε τον κιμά μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετέ τα για 3-4 λεπτά.
Σβήστε με το κρασί και σιγοβράστε για 10-12 λεπτά. Κλείστε το μάτι και αφήστε τον κιμά να κρυώσει.

Στη συνέχεια, βράστε τα ζυμαρικά σε μεγάλη κατσαρόλα, με αλατισμένο νερό. Βγάλτε τα ένα με δύο λεπτά νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Στραγγίστε τα και αδειάστε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τους μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και όπως είναι ζεστά ρίξτε μέσα στο μπολ με τον κιμά (αν έχει ζουμιά, στραγγίστε τον). Προσθέστε το γάλα, τη φέτα, αλάτι και πιπέρι όσο θέλετε.

 

Πάρτε ένα ταψί νούμερο 36 και απλώστε τα πέντε φύλλα, αφού τα έχετε λαδώσει. Αφήστε τα να εξέχουν από το ταψί.
Αδειάστε μέσα το μείγμα των ζυμαρικών και στρώστε το με μια σπάτουλα. Γυρίστε το φύλλο προς τα μέσα σχηματίζοντας περιμετρικά ένα στεφάνι. Με ένα μαχαιράκι χαράξτε ελαφρά την επιφάνεια του φύλλου.

Σε άλλο μπολ χτυπήστε το γιαούρτι με τα αβγά και την τριμμένη γραβιέρα με λίγο αλάτι. Περιχύστε με το μείγμα που θα προκύψει την μακαρονόπιτα και ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 45-50 λεπτά, μέχρι να κάνει μια ωραία ροδοκόκκινη κρούστα.
Την κόβετε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρετε. Έτοιμη η ανοιχτή μακαρονόπιτα για να τη μοιραστείς με τους αγαπημένους σου.

 

 

 

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ:

  • Βάλτε οποιοδήποτε ζυμαρικό σάς έχει περισσέψει στη μακαρονόπιτα, ώστε να μην πάει χαμένο. Σε αυτή την περίπτωση, ρίξτε λίγο βραστό νερό στα ζυμαρικά για να τα αναζωογονήσετε και να ξαναβρούν τη γεύση τους.
  • Προσοχή με το αλάτι λόγω των τυριών. Προσθέστε όσο είναι απαραίτητο για τη συνταγή μας.
  • Μπορείτε φυσικά να προσθέσετε ό,τι τυρί θέλετε.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στον κιμά μια πρέζα μοσχοκάρυδο ή κανέλα για πιο ιδιαίτερη γεύση.
  • Αντί για γάλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση.
  • Επίσης, μπορείς να προσθέσεις ότι λαχανικά θέλεις μέσα στη συνταγή μας.
  • Αντί για κιμά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπέικον ψιλοκομμένο, γαλοπούλα ή κάποιο άλλο κρέας της επιλογής σας, όπως κοτόπουλο.
  • Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις εύκολο σουφλέ με ψωμί του τόστ.
  • Σουφλέ με μπεσαμέλ και μπέικον μόνο για σένα.

 

Μοιράσου αυτή την υπέροχη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία!

 

Άσε το σχόλιο σου!
Διαβάστε περισσότερα
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr