tourlou-tis-mamas-me-laxanika-kai-feta-sintages-mageiriki-mesogeiaki-eisaimonadikigr

Το καλοκαιρινό και εύκολο τουρλού της μαμάς μου με κολοκύθι και φέτα

Αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα. Το τουρλού της μαμάς μου θα σε ταξιδέψει σε όμορφα χρόνια με γνήσιες αναμνήσεις.

 

Το τουρλού της μαμάς μου

tourlou-piato-kalokairino-elliniki-kouzina-mesogeiaki-mageiriki-laxanika-eisaimonadikigr

 

Αυτή η συνταγή είναι αυτό που λέει ο τίτλος της. Ένα πιάτο ”τουρλού” με διάφορα λαχανικά και πολύ φέτα. Είναι πανεύκολο, καλοκαιρινό και μου θυμίζει πολλές όμορφες αναμνήσεις.

Σίγουρα σε κάθε περιοχή, μπορεί να αλλάζει και όνομα ως συνταγή, αλλά η μαμά μου, μου το έμαθε ως ”τουρλού”. Από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα που το φτιάχνω συνέχεια, και ειδικά κάθε καλοκαίρι που θέλω κάτι ελαφρύ και εύκολο. Είμαι σίγουρη ότι αυτή η παραλλαγή από το τουρλού της μαμάς μου, θα σε ξετρελάνει μιας και έχει μέσα χίλιες δυο μυρωδιές και γεύσεις. Εσύ πως φτιάχνεις το γνωστό και αγαπημένο τουρλού; Πάμε να δούμε μαζί πως το φτιάχνει η μαμά μου αλλά και εγώ.

 

 

Υλικά που θα χρειαστείς για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί:



  • 5 κολοκυθάκια
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 2 πιπεριές σε ότι χρώμα θέλετε
  • 2 μεσαία ξερά κρεμμύδια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι όσο θέλετε
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Μία μεγάλη ντομάτα για τρίψιμο
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 300-400 γραμμάρια τυρί φέτα

 

 

 

 

Διαδικασία και εκτέλεση για το τουρλού της μαμάς

tourlou-ston-fourno-tis-mamas-polla-laxanika-fagito-elliniko-sintages-eisaimonadikigr

 

Ένα πανεύκολο φαγητάκι που όσοι το δοκιμάσουν θα γλείφουν τα δάχτυλα τους. Γίνεται πολύ εύκολα και μέσα σε μισή ώρα θα έχεις στο τραπέζι σου ένα λαχταριστό πιάτο.

Για αρχή καθάρισε και πλύνε καλά τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τις πιπεριές. Κόψε σε κομμάτια ή φέτες τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και βάλε τα σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ. Στη συνέχεια κόψε τις πιπεριές σε κομμάτια ή λωρίδες και ψιλόκοψε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Βάλε τα όλα μέσα στο μπολ και τρίψε από πάνω τη ντομάτα. Αν δεν θέλεις να τη τρίψεις, μπορείς να τη κόψεις σε κομμάτια και να τη προσθέσεις.

 

 

Ανακάτεψε όλα τα λαχανικά μέσα στο μπολ, και πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι όσο θέλεις, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Ρίξε άλλο ένα καλό ανακάτεμα και άπλωσε το μείγμα μέσα σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί.  Άπλωσε από πάνω τη φέτα σε τρίμματα ή ανακάτεψε τη μαζί με τα λαχανικά, ανάλογα τα γούστα σου. Ψήσε το τουρλού μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά. Το υπέροχο τουρλού της μαμάς μου, είναι έτοιμο να το απολαύσεις με τους αγαπημένους σου.

 

 

 

Extra tips:

  • Αντί για φέτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι τυρί σου αρέσει για να απογειώσεις το φαγητό μας σε νοστιμιά.
  • Εκτός από τα λαχανικά που σου αναφέρω, μπορείς να προσθέσεις ότι άλλο λαχανικό επιθυμείς. Για παράδειγμα ταιριάζουν πολύ οι μελιτζάνες, τα καρότα, τα μανιτάρια, οι ελιές αλλά και η γλυκοπατάτα.
  • Αυτό το φαγητό ταιριάζει απίστευτα με γιαούρτι, αλλά και με μία δροσερή σαλάτα. Δες εδώ εύκολες σαλάτες για να διαλέξεις.
  • Επίσης, μπορείς να προσθέσεις κάποιο κρέας, θαλασσινό ή πουλερικό στο φαγητό μας, ανάλογα με τα γούστα σου.
  • Αν θέλεις να φτιάξεις περισσότερο από το τουρλού της μαμάς, αύξησε τη ποσότητα των υλικών.
  • Για μία πιο υγιεινή εκδοχή, χρησιμοποίησε λιγότερο ελαιόλαδο και στρώσε στον πάτο του ταψιού, ένα κομμάτι λαδόκολλα.
  • Αντί για φρέσκια ντομάτα, μπορείς να προσθέσεις πελτέ.
  • Είναι ο ιδανικός μεζές σε συνοδεία με κρασί, τσίπουρο, ούζο, μπύρα αλλά και ρετσίνα.
  • Για περισσότερες υγιεινές επιλογές με λίγες θερμίδες, δες εδώ.

 

 

Μοιράσου αυτό το υπέροχο, καλοκαιρινό, μαμαδίστικο πιάτο με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Άσε το σχόλιο σου!
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr