Συνταγή για παραδοσιακή γαλατόπιτα πολύ εύκολη και γρήγορη

Φτιάξε αυτή την εύκολη συνταγή για παραδοσιακή γαλατόπιτα. Ένα γλυκό γεμάτο αναμνήσεις που μπορείς να το καταναλώσεις όποτε θέλεις.

 

Εύκολη παραδοσιακή γαλατόπιτα

galatopita-paradosiaki-elliniki-pita-glukia-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

 

Με καταγωγή από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία, παραδοσιακά κτηνοτροφικές περιοχές, αυτή η πίτα που δεν έχει φύλλο από πάνω αξίζει να φτιαχτεί σε όλη την Ελλάδα.  Δοκιμάστε την κι εσείς!  Είναι η γνωστή μας γαλατόπιτα, στην εύκολη και πρωτότυπη παραλλαγή της.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό, αφράτο γλυκό, που συνοδεύει τον απογευματινό σας καφέ, μπορείτε όμως να τη φάτε για πρωινό ή να την κρατήσετε για κύριο γεύμα. Πάμε να δούμε μαζί πως μπορείς να φτιάξεις αυτή την ξεχωριστή παραδοσιακή γαλατόπιτα.

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

 

Υλικά για 10-12 μερίδες:



 

  • 5-6 φύλλα χωριάτικα
  • 400 γραμμάρια φέτα σκληρή
  • 8 ½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη, καστανή ή λευκή
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για τα φύλλα
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για τη γέμιση
  • 2 αβγά

 

 

 

 

Εκτέλεση και διαδικασία για τη παραδοσιακή γαλατόπιτα

paradosiaki-galatopita-pita-glukia-zaxaroplastiki-pites-eisaimonadikigr

 

Για αρχή, ρίξτε σε μια κατσαρόλα το μισό γάλα.  Το υπόλοιπο βάλτε το σε ένα μπολ και διαλύστε σε αυτό το σιμιγδάλι μαζί με τη ζάχαρη.

Ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά και ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα με το σιμιγδάλι και μια πρέζα αλάτι.  Βράστε για 8 με 10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα, ανακατεύοντας περιστασιακά με αβγογδάρτη.  Προς το τέλος, ρίξτε το βούτυρο και αναμείξτε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως.

Στη συνέχεια, βουτυρώστε ένα ψηλό, στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών και στρώστε το πρώτο φύλλο βουτυρωμένο, λίγο πατσαβουριαστά.  Δεν θέλουμε να είναι εντελώς ίσιο.  Βάλτε το δεύτερο φύλλο, ζαρώστε το, βουτυρώστε και πασπαλίστε με τριμμένη φέτα.  Συνεχίστε βάζοντας τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και πασπαλίζοντάς τα με φέτα.

 

 

Γυρίστε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα, ώστε να σχηματίσουν στεφάνι (κόθρο).  Χαράξτε ελαφρά με ένα μαχαίρι τη πίτα μας.  Ρίξτε την κρέμα στο κέντρο της πίτας πάνω από τα φύλλα, φροντίζοντας να μην καλύψει τα γύρω φύλλα.  Χτυπήστε τα αβγά, ρίξτε τα στην επιφάνεια και προσέξτε να απλωθούν σωστά.

Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου , για 45-50 λεπτά, στον αέρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η πίτα.  Θα είναι έτοιμη αν βυθίσετε μέσα ένα μαχαιράκι και βγει καθαρό.  Αν δεν θέλετε να βγει πολύ σκούρο στην επιφάνεια, τότε μόλις το γλυκό σας πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο.  Αποσύρετε από το φούρνο και περιμένετε να κρυώσει πριν την κόψετε. Η παραδοσιακή γαλατόπιτα μας με την απίστευτη γεύση, είναι έτοιμη να την απολαύσεις.

 

 

 

 

Συμβουλές και extra tips:

  • Αν θέλετε, μπορείτε να την πασπαλίσετε με κανέλα και ζάχαρη για πιο έντονη γλυκιά γεύση.
  • Αν πρόκειται να γίνει το απογευματινό σας γλυκό μαζί με τον καφέ σας, συνοδέψτε τη με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή με κάποια άλλη γεύση παγωτού που σας αρέσει.  Μπορεί να ακούγεται περίεργος ο συνδυασμός, αλλά ταιριάζουν πολύ ωραία. Επίσης, μπορείς να τη συνοδεύσεις με γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα.
  • Προαιρετικά, μπορείτε να γαρνίρετε με ξύσμα λεμονιού, για πιο «πειραγμένη» γεύση, όπως επίσης και ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Η γεύση της πίτας μας αναδεικνύεται καλύτερα όταν είναι κρύα ή έστω λίγο ζεστή.
  • Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις τη μοναδική Λευκαδίτικη γαλατόπιτα.

 

Μοιράσου τη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία!

Άσε το σχόλιο σου!
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr