eukoli-marmelada-ntomatas-mageiriki-sintages-ntomates-eisaimonadikigr

Συνταγή για εύκολη μαρμελάδα ντομάτας για όλες τις ώρες της ημέρας

Φτιάξε αυτή την εύκολη μαρμελάδα ντομάτας και θα με θυμηθείς. Η γεύση και η ευκολία αυτής της συνταγής θα σε συνεπάρει αρκετά.

 

Εύκολη μαρμελάδα ντομάτας

ntomata-marmelada-marmelades-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

 

Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε την ντομάτα σε σαλάτες και στα φαγητά. Πρόκειται όμως για φρούτο, με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε μια νόστιμη μαρμελάδα. Μια μαρμελάδα που αιχμαλωτίζει τη γεύση της όψιμης ντομάτας. Μπορείτε να την απολαύσετε σκέτη πάνω σε φρέσκο ψωμί ή φρεσκοτηγανισμένη μπρουσκέτα αλλά και με τη συνοδεία μαλακών τυριών, όπως το ανθότυρο. Ταιριάζει όμως και με οποιοδήποτε λευκό τυρί αλλά και με αλλαντικά, φλογέρες ή τυροκροκέτες. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε για αυτή την εύκολη μαρμελάδα ντομάτας.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

ΥΛΙΚΑ (Για 600 ml):



  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο τριμμένο

 

 

 

 

 

Διαδικασία για την εύκολη μαρμελάδα ντομάτας

marmelada-ntomatas-eukoli-marmelades-sintages-ntomates-mageiriki-eisaimonadikigr

 

Ο τρόπος για να φτιάξεις αυτή τη μαρμελάδα από ντομάτα είναι πολύ εύκολος και γρήγορος. Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε μέσα τις ντομάτες. Αφήστε τις για ένα λεπτό. Βγάλτε τις, χαράξτε τις στην κορυφή με ένα μαχαιράκι και βάλτε τις για ένα λεπτό σε κρύο νερό. Έτσι θα μπορέσετε να τις ξεφλουδίσετε πιο εύκολα. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και κόψτε τις σε μικρούς κύβους.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε τους κύβους της ντομάτας μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και το μαύρο πιπέρι και σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά. Στην αρχή θα αφρίσει πολύ, ανακατέψτε λοιπόν για να μην ξεχειλίσει. Αν θέλετε ξαφρίζετε, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

 

 

Πλύνετε καλά τα βάζα και τοποθετήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 130 βαθμούς Κελσίου για να αποστειρωθούν.
Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράστε τη στα βάζα. Η εύκολη μαρμελάδα ντομάτας είναι έτοιμη μόλις κρυώσει ή αν θέλεις μπορείς να τη δοκιμάσεις και ζεστή.

 

 

 

 

Extra tips και ιδέες:

  • Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται πολύ από τις ντομάτες και το νερό που περιέχουν, γι’ αυτό δεν είναι πάντοτε ο ίδιος.
  • Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν φτάσει στους 105ο C.
  • Μπορείτε να δείτε αν έχει δέσει βάζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα σε ένα παγωμένο πιατάκι του καφέ. Αν περνώντας το δάχτυλό σας από μέσα το κενό δεν κλείσει, σημαίνει πως η μαρμελάδα έχει δέσει.
  • Γεμίστε τα βάζα με προσοχή, επειδή το μείγμα και το βάζο θα είναι καυτά. Στο γέμισμα βοηθάει πολύ το ειδικό φαρδύ χωνί.
  • Γυρίστε τα βάζα ανάποδα μόλις τα γεμίσετε και αφήστε τα να κρυώσουν. Έτσι επιτυγχάνεται η τέλεια κονσερβοποίηση.
  • Μπορείτε να αρωματίσετε τη μαρμελάδα κι άλλο, προσθέτοντας στο μείγμα ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, λίγο τριμμένο τζίντζερ ή 2 φυλλαράκια αρμπαρόριζας.
  • Μην τη βράσετε παραπάνω έστω κι αν μοιάζει λίγο νερουλή όταν συμπληρωθεί ο χρόνος.
  • Μην χρησιμοποιήσετε μικρή κατσαρόλα, γιατί η μαρμελάδα θέλει χώρο για να βράσει.
  • Ο χρόνος που απαιτείται για να κρυώσει η μαρμελάδα ντομάτας διαφέρει από εποχή σε εποχή.
  • Αν την απλώσετε σε ψωμί ή μπρουσκέτες, μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο βασιλικό ή λίγους κόκκους πιπεριού.
  • Συνδυάστε τη μαρμελάδα με ότι θέλετε και σε ότι θέλετε.
  • Φτιάξε νόστιμη μαρμελάδα κάστανο με καρύδια.
  • Νόστιμη μαρμελάδα σύκο μόνο για σένα.

 

 

Μοιράσου αυτή ην υπέροχη μαρμελάδα ντομάτας με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία!

Άσε το σχόλιο σου!
Διαβάστε περισσότερα
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr