mouro-gliko-tou-koutaliou-glika-marmelades-eisaimonadikigr

Υπέροχη συνταγή για το ξεχωριστό γλυκό του κουταλιού μούρο

Το ήξερες ότι μπορείς να φτιάξεις γλυκό του κουταλιού μούρο; Είναι από τα πιο ξεχωριστά γλυκά μιας και δεν γνωρίζουν πολλοί, πως φτιάχνεται.

 

 

Γλυκό του κουταλιού μούρο

gliko-tou-koulaiiou-mouro-moura-glika-zaxaroplastiki-sintages-eisaimonadikigr

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν γεμάτα με μυρωδιές μούρου και ροδιών, μιας και πάντα είχαμε μουριές και ροδιές. Όταν άνοιγε ο καιρός, παίρναμε τα μπολάκια μας και μαζεύαμε πολλά κιλά μούρα που στη συνέχεια τα καταβροχθίζαμε.

Έτσι, έγινε και φέτος μιας και η αγαπημένη μου θεία, μάζεψε μούρα και τα μεταμόρφωσε στο πιο νόστιμο γλυκό του κουταλιού μούρο. Μου έδωσε τη συνταγή και το θεώρησα καλή ιδέα να τη μοιραστώ μαζί σου.

 

 

 

Τι θα χρειαστείς:

  • 1,5 κιλό μούρα
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 βανίλιες
  • 1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα
  • Τον χυμό ενός λεμονιού

 

 

 

 

Διαδικασία

kafes-gliko-koutaliou-mouro-moura-marmelades-eisaimonadikigr

Τα μούρα είναι από αυτά τα φρούτα που είναι λίγο πιο ευαίσθητα από άλλα, γι’αυτό χρειάζονται και μία ”ειδική” μεταχείριση. Η διαδικασία, ωστόσο, δεν είναι περίπλοκη και μπορείς να το φτιάξεις πανεύκολα.

Για αρχή, βάλε σε μία μεγάλη κατσαρόλα τα μούρα αφού τα πλύνεις καλά, μαζί με ένα ποτήρι νερό και το ένα κιλό ζάχαρη. Το αφήνεις εκεί μέχρι να πάρει μία βράση και αφού πάρει τη πρώτη βράση μετράς 5 λεπτά βράσιμο μέχρι το επόμενο βήμα.

Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά, βγάλε τα μούρα με μία σουρωτή κουτάλα από το μείγμα και άφησε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Αυτό το βήμα το κάνεις για να μην λιώσουν τα μούρα κατά τη διάρκεια του βρασίματος.

 

Για περισσότερα νόστιμα γλυκά δες εδώ

 

Στη συνέχεια, ρίξε μέσα στο σιρόπι τις βανίλιες και την αρμπαρόριζα και άφησε το να βράσει μέχρι να δέσει για περίπου 20-30 λεπτά, αναλόγως τη κουζίνα σου. Το σιρόπι μας είναι έτοιμο όταν ρίξεις μία σταγόνα πάνω σε ένα κουτάλι και δεν χυθεί προς τα κάτω.

Μόλις βεβαιωθείς ότι το σιρόπι έχει δέσει, ρίχνεις μέσα τα μούρα από πριν μαζί με το λεμόνι και αφήνεις να δέσουν όλα μαζί για περίπου 1 λεπτό. Όχι παραπάνω για να μην λιώσουν τα μούρα.

Απέσυρε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε το γλυκό να κρυώσει για περίπου μισή ώρα με ένα τέταρτο. Χώρισε το μείγμα σε βαζάκια, μπολάκια ή ότι άλλο θέλεις εσύ και έτοιμο το γλυκό του κουταλιού μούρο.

 

 

 

 

 

Extra tips:

  •  Αν θέλεις να κάνεις μαρμελάδα μούρο , βράζεις τα μούρα,τα περνάς από το μπλέντερ και τα βάζεις να βράσουν με την ζάχαρη, το λεμόνι και την βανίλια μέχρι να πήξει.
  • Τα γλυκά του κουταλιού πάνε υπέροχα ως συνοδευτικό μαζί με τον καφέ ή αν το συνδυάσεις με βανίλια παγωτό.
  • Γιατί όλα τα γλυκά του κουταλιού, είναι από τα πιο αγαπημένα ελληνικά εδέσματα.

 

 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Άσε το σχόλιο σου!
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Tzia