makaronia-fournou-me-kima-taliateles-zimarika-kreas-sintages-eisaimonadikigr

Μακαρόνια φούρνου με κιμά που μοσχοβολάνε μαμά

Μία πολύ νόστιμη συνταγή που σε πολλές περιοχές είναι παραδοσιακή. Μακαρόνια φούρνου με κιμά για να γλείφουν όλοι τα δάχτυλα τους.

 

Μακαρόνια φούρνου με κιμά

makaronia-ston-fourno-me-kima-zimarika-taliateles-kimas-eisaimonadikigr

Έχουμε συνηθίσει να βράζουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα.  Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι.  Το πλεονέκτημα της προετοιμασίας των ζυμαρικών με αυτόν τον τρόπο είναι ότι ετοιμάζονται εκ των προτέρων και παίρνουν το σχήμα μιας λεπτής πίτας, η οποία μπορεί να σερβιριστεί στο τραπέζι ή να μεταφερθεί σε ένα πικ νικ ή να το κάνουμε δώρο σε έναν φίλο.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

 

Υλικά για 6 άτομα:



  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 350 γραμμάρια κιμάς, από μοσχάρι και χοιρινό
  • ½ κούπα λευκό κρασί
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 650 γραμμάρια ταλιατέλες
  • 2 ½ κούπες απλή σάλτσα ντομάτας
  • ½ κούπα παρμεζάνα τριμμένη
  • Φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 4 κρόκοι αβγών
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος
  • Ελαιόλαδο
  • Ψίχουλα ξερού ψωμιού (πολύ μικρά)

 

 

 

Προετοιμασία και εκτέλεση για τα μακαρόνια φούρνου με κιμά

taliateles-ston-fourno-me-kima-saltsa-ntomatas-sintages-eisaimonadikigr

Αρχικά, ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε τον, ώσπου να αποκτήσει ομοιόμορφο ρόδινο χρώμα, χρησιμοποιώντας ξύλινο πιρούνι ή κουτάλι, για να διαλύσετε τους σβόλους.

Προσθέστε το κρασί και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί.  Ρίξτε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Στο μεταξύ, βράστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό, προσθέστε αλάτι και μετά ρίξτε τις ταλιατέλες.  Βράστε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν αλ ντέντε (περίπου δέκα λεπτά).  Προσέξτε μην παραβράσετε τα ζυμαρικά, γιατί θα μπουν και στο φούρνο.  Σουρώστε τα ζυμαρικά και περάστε τα από κρύο νερό.  Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

 

Για περισσότερες νόστιμες συνταγές δες εδώ

 

Τοποθετήστε τις ταλιατέλες σε ένα μπολ και ανακατέψτε τες με τη σάλτσα ντομάτας, ¼ της κούπας τυρί και το βασιλικό.  Σε ένα σκεύος μπεν μαρί χτυπήστε τα αβγά με το αλεύρι, το υπόλοιπο τυρί, την κρέμα, αλάτι και πιπέρι.  Τοποθετήστε το πάνω από ένα κατσαρολάκι νερό που σιγοβράζει και μαγειρέψτε ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει η σάλτσα.  Προσέξτε να μην κόψουν τα αβγά.  Προσθέστε το μείγμα των αβγών στις ταλιατέλες και ανακατέψτε καλά.

Λαδώστε το κάτω μέρος και τα πλαϊνά ενός βαθιού πυρίμαχου σκεύους, στρογγυλού κατά προτίμηση, και πασπαλίστε με τα ψίχουλα.  Τοποθετήστε μία στρώση ταλιατέλες στο σκεύος και σκεπάστε τες με μια λεπτή στρώση από ψίχουλα.  Απλώστε επάνω τον κιμά. Απλώστε άλλη μία στρώση ταλιατέλες και σκεπάστε τες κι αυτές με ψίχουλα.  Ψήστε τες χωρίς να τις σκεπάσετε για μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σχηματιστεί κρούστα.  Δέκα λεπτά πριν βγάλετε τις ταλιατέλες από το φούρνο, πασπαλίστε με την παρμεζάνα.  Ωστόσο αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με το τυρί και αφού γίνει το φαγητό.

Σερβίρετε το φαγητό από το σκεύος μαγειρέματος. Τα μακαρόνια φούρνου με κιμά είναι έτοιμα να τα δοκιμάσεις.

 

 

 

EXTRA TIPS:

 

 

Μοιράσου τη συνταγή με τους αγαπημένους σου!

Άσε το σχόλιο σου!
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr