tarta-kis-loren-quiche-lorraine-galliki-sintagi-tartes-turia-allantika-mageiriki-eisaimonadikigr

Εύκολη τάρτα κις λορέν με μπέικον, ζαμπόν και μπόλικα τυριά

Η τάρτα κις λορέν είναι γαλλική συνταγή και είναι μία από τις πιο εύκολες τάρτες. Πάμε να φτιάξουμε τη πιο νόστιμη Quiche Lorraine.

 

Γαλλική τάρτα κις λορέν

kis-loren-almuri-tarta-quiche-lorraine-tartes-galliki-sintagi-eksoterikou-eisaimonadikigr

 

Η κις λορέν είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Γαλλίας. Ανάλογα τη περιοχή τη φτιάχνουν και διαφορετικά και υπάρχουν πολλές εκδοχές και παραλλαγές αυτής της συνταγής. Εμείς θα φτιάξουμε τη πιο κλασική που φτιάχνεται πανεύκολα και είναι πεντανόστιμη.

Το κυρίως συστατικό που δίνει τη γεύση στη τάρτα, είναι το μπέικον αλλά, εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι υλικά σου αρέσουν για τη παρασκευή της. Είναι ένα πιάτο που μπορεί να είναι απλό, αλλά όσο πιο πολύ φαντασία βάλεις, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Επίσης, είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας, ακόμα και για μεσημεριανό με τη συνοδεία μιας φρέσκιας σαλάτας. Για πάμε να δούμε μαζί τι θα χρειαστείς για αυτή τη πεντανόστιμη τάρτα κις λορέν.

 

 

 

Υλικά που θα χρειαστείς για 4-6 άτομα (μία στρογγυλή τάρτα):



  • 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας
  • 6 αυγά ολόκληρα
  • 2 κρόκους αυγών
  • Αλάτι, πιπέρι όσο θέλεις
  • 800 γραμμάρια κρέμα γάλακτος μαγειρικής
  • 250 γραμμάρια ζαμπόν
  • 300 γραμμάρια μπέικον
  • 400 γραμμάρια κίτρινο τυρί τριμμένο (πχ regato ή gouda)
  • 150 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού για το βουτύρωμα

 

 

 

 

 

Εκτέλεση και παρασκευή για τη τάρτα κις λορέν

galliki-tarta-kis-loren-quiche-lorraine-turia-allantika-tartes-eisaimonadikigr

 

Αυτή η τάρτα είναι το ιδανικό πιάτο για ένα τραπέζι. Είτε τη σερβίρεις ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως, το αποτέλεσμα θα αφήσει άφωνους τους καλεσμένους σου. Είναι πεντανόστιμη και σου αφήνει το περιθώριο να τη φτιάξεις όπως θέλεις εσύ. Αυτή η παραλλαγή που σου παρουσιάζω είναι η πιο γνωστή στη Γαλλία και δεν λείπει από τα οικογενειακά τραπέζια.

Για αρχή, θα βγάλουμε τα φύλλα σφολιάτας από τη κατάψυξη τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Θα πρέπει να έχουν ξεπαγώσει καλά για να απλωθούν ομοιόμορφα και να μην σπάσουν. Έπειτα βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί τάρτας και απλώνουμε από πάνω τα φύλλα σφολιάτας. Πιέζουμε ελαφρά για να πάει σε όλη την επιφάνεια η ζύμη. Στη συνέχεια, απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο πάνω στη ζύμη. Τοποθετούμε εκεί όσπρια της επιλογής μας που θα παίξουν το ρόλο του βάρους που χρειάζεται η ζύμη για να μην φουσκώσει. Προτίμησε φασόλια ή γίγαντες.

Μόλις καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού με τα όσπρια, βάζουμε τη ζύμη να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Όταν περάσουν τα 10 λεπτά, βγάζουμε τα όσπρια και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε πάλι τη τάρτα για 5 λεπτά μόνη της. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση της τάρτας.

 

 

Για να φτιάξουμε τη γέμιση της τάρτας, ανακατεύουμε τα 6 αυγά που είναι ολόκληρα μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι και τη κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο και συνεχίζουμε. Ψήνουμε το μπέικον για λίγο στο τηγάνι, μαζί με το ζαμπόν αφού το κόψουμε σε κομματάκια. Αφού ψηθούν τα αλλαντικά μας τα απλώνουμε πάνω στη βάση της τάρτας και από πάνω ρίχνουμε όλα τα τυριά. Τέλος, βάζουμε και το μείγμα με τα αυγά και τη κρέμα γάλακτος μέσα στη τάρτα. Χτυπάμε τους 2 κρόκους των αυγών και αλείφουμε τη τάρτα στα σημεία της ζύμης που προεξέχουν για να μην καούν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η τάρτα μας. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη κόψουμε για να μην διαλυθεί. Η πιο νόστιμη και εύκολη τάρτα κις λορέν, είναι έτοιμη να την απολαύσεις και να τη μοιραστείς με όποιον θέλεις.

 

 

 

 

Extra tips:

  • Αν θέλεις, μπορείς να απλώσεις κι άλλο τυρί πάνω από τη τάρτα μας για περισσότερο χρώμα και νοστιμιά.
  • Μπορείς να προσθέσεις ότι υλικά θέλεις μέσα στη τάρτα σου. Για παράδειγμα, μανιτάρια, πιπεριές, ντοματίνια, κρεμμύδια φρέσκα και ξερά, κολοκύθι, μελιτζάνα, κολοκύθα αλλά και ότι άλλο σου αρέσει.
  • Επίσης, πρόσθεσε περισσότερα τυριά ή αυτά που σου αρέσουν. Εγώ προτιμώ το blue cheese, το ανθότυρο, το τυρί κρέμα, τη φέτα αλλά και τη μοτσαρέλα.
  • Όπως επίσης, μπορείς να προσθέσεις και άλλα αλλαντικά ή κρέας, όπως κοτόπουλο, προσούτο, λουκάνικο, χοιρινό, μοσχάρι, γαλοπούλα κλπ.
  • Αντί για αλμυρή τάρτα, μπορείς να φτιάξεις και γλυκιά αρκεί να προσθέσεις κάποιο γλυκό της επιλογής σου. Για παράδειγμα κρέμα σοκολάτα, μερέντα, φυστικοβούτυρο, κάποια μαρμελάδα, κάποιο γλυκό του κουταλιού, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα αλλά και ξηρούς καρπούς. Και για στόλισμα επέλεξε σαντιγί ή τρούφα σοκολάτας ή ζάχαρη άχνη η ότι άλλο θες.
  • Φτιάξε γεμιστές ιαπωνικές τηγανίτες, γεμάτες σοκολάτα.
  • Σπιτικό γουακαμόλε που σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.
  • Σπιτικά dumplings για ένα πιάτο από άλλη χώρα.

 

 

 

Μοιράσου αυτή τη καταπληκτική τάρτα κις λορέν με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Διαβάστε περισσότερα
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr