patatopita-fournou-patates-ston-fourno-sintages-mageiriki-eisaimonadikigr

Εύκολη πατατόπιτα φούρνου με ότι υλικά σας έχουν περισσέψει

Αυτή η εύκολη πατατόπιτα φούρνου θα γίνει από τα πιο αγαπημένη σου πιάτα. Είναι μία πολύ εύκολη συνταγή με ότι υλικά έχετε στη κουζίνα σας.

 

Εύκολη πατατόπιτα φούρνου

pita-patatas-ston-fourno-me-patates-patatopita-sintages-pites-eisaimonadikigr

 

Αν έχετε περίσσευμα από το χτεσινό τραπέζι λίγες πατατούλες, λίγη φέτα και λίγα κολοκυθάκια μην τα πετάξετε, πιστεύοντας ότι δεν σας φτάνουν για ένα αξιοπρεπές γεύμα. Χρησιμοποιείστε τα όλα μαζί και φτιάξτε μια πολύ νόστιμη πατατόπιτα.
Αυτή η πίτα θα μπορούσε να είναι η ελληνική, και πιο υγιεινή, εκδοχή ενός κλασσικού γαλλικού πιάτου, της γκρατέν ντοφνουά, που φτιάνεται με πλήρη κρέμα γάλακτος και πολύ ολόπαχο βούτυρο. Η διαφορά τους είναι, εκτός από το θέμα της υγιεινής φυσικά, πως η πατατόπιτα που σας παρουσιάζουμε μπορεί να καταναλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου ενώ η γκρατέν ντοφνουά πρέπει να φαγωθεί ζεστή.

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ (Για 6-8 άτομα)



  • Τέσσερις βρασμένες πατάτες
  • Δύο κρεμμύδια ξερά
  • Μία σκελίδα σκόρδου
  • Έξι με επτά αβγά
  • Δύο κολοκυθάκια μικρά
  • Τρία φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
  • Ένα φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ένα φλιτζάνι του τσαγιού και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού κίτρινα τριμμένα τυριά της επιλογής σου
  • Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε
  • Μία κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • Μία κουταλιά της σούπας δυόσμο ή μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο

 

 

 

 

Εκτέλεση και διαδικασία για την εύκολη πατατόπιτα φούρνου

patatopita-ston-fourno-me-patates-pites-eisaimonadikigr

 

Για αρχή, βράστε τις πατάτες για σαράντα λεπτά. Τρυπήστε τες με ένα πιρούνι να δείτε αν έγιναν. Μόλις βράσουν οι πατάτες, ξεφλουδίστε τες και κόψτε τες σε φέτες με τη βοήθεια του ειδικού κόφτη μαντολίνο ή με ένα μαχαιράκι.
Στη συνέχεια, τρίψτε στον τρίφτη τα κρεμμύδια και έπειτα το σκόρδο. Περάστε τα κολοκυθάκια στο μούλτι για να γίνουν ψιλοκομμένα.
Ρίξτε σε ένα μπολ όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τις πατάτες και τα χτυπημένα αβγά και προσθέστε το ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, το μαϊντανό ή το δυόσμο (ό,τι επιλέξετε) και τα τριμμένα τυριά.
Τέλος, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε τα καλά όλα μαζί, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.

 

 

Πασπαλίστε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους με την τριμμένη φρυγανιά, που την έχετε αναμείξει με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού.
Αδειάστε το μείγμα πάνω από την τριμμένη φρυγανιά.
Ψήστε, σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 45 λεπτά περίπου, στους 200 βαθμούς Κελσίου για τα πρώτα δέκα λεπτά και μετά χαμηλώνετε στους 180 για να ψηθεί ομοιόμορφα η πατατόπιτα μας.
Βγάλτε από το φούρνο όταν ροδίσει η επιφάνεια της πατατόπιτας και αφήστε να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια. Έτοιμη η πιο εύκολη πατατόπιτα φούρνου για να την απολαύσεις.

 

 

 

 

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ:

  • Επειδή τα κολοκυθάκια είναι πολύ υγρά, ίσως χρειαστεί να συμπληρώσετε με δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι ή χοντρό σιμιγδάλι. Αλλιώς μπορεί να βγάλουν νερά στο ψήσιμο και να χαλάσουν τη γεύση της πίτας σας.
  • Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, πασπαλίστε με λίγο τυρί την επιφάνεια, για να σχηματιστεί μια ξεροψημένη κρούστα, που θα δώσει περισσότερη νοστιμιά στην πίτα σας.
  • Μπορεί να είναι κύριο γεύμα, αλλά συνοδεύει άνετα το κρέας. Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί είναι ότι πρέπει μαζί.
  • Αυτή η εύκολη πατατόπιτα φούρνου μπορεί να συνοδευτεί με μία δροσερή σαλάτα ή κάποια εύκολη σος.
  • Δες εδώ δροσερές σαλάτες για να επιλέξεις.

 

 

Μοιράσου αυτή τη συνταγή με τους φίλους σου. Καλή όρεξη!

Άσε το σχόλιο σου!
Διαβάστε περισσότερα
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr