garides-me-siko-kai-poure-melitzanas-maudrodafni-sintages-orektika-eisaimonadikgr

Γαρίδες με σύκο και πουρέ μελιτζάνας για ένα πλούσιο ορεκτικό

Οι γαρίδες με σύκο είναι ένας απόλυτα καλοκαιρινός συνδυασμός. Πώς θα σου φαινόταν αν αυτά τα δύο υλικά παντρεύονταν σε μία συνταγή;

 

Γαρίδες με σύκο , το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο

garudes-me-poure-melitzanas-kai-suka-sintages-orektika-eisaimonadikigr

 

Οι γαρίδες και ειδικά τα σύκα είναι καλοκαιρινά συστατικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε άπειρα πιάτα. Το γλυκό με το αλμυρό συνδυάζονται πολύ ωραία και μπορούν να δημιουργήσουν το πιο τοπ πιάτο. Ένα από αυτά τα πιάτα, είναι και το συγκεκριμένο μιας και είναι ένα εύκολο δροσερό ορεκτικό, ένας γρήγορος μεζές αλλά και ένα πιάτο για μπουφέ ή τραπέζι.

Οι καλεσμένοι σου δεν θα πιστεύουν τη νοστιμιά αυτού του πιάτου και θα το λατρέψεις και εσύ σίγουρα. Πάμε να δούμε πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ αυτές τις υπέροχες γαρίδες με σύκο και πουρέ μελιτζάνας.

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

 

Τι θα χρειαστείς για 1 μερίδα:



  • 4 γαρίδες
  • 1 μικρή μελιτζάνα
  • 6 κουταλιές της σούπας Μαυροδάφνη
  • 2 σύκα
  • 10 γραμμάρια κουκουνάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • 5 ml λευκό ξίδι
  • Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι όσο θέλουμε

 

 

 

 

Διαδικασία και εκτέλεση για τις καλοκαιρινές γαρίδες με σύκο

 

garides-thalassina-orektika-me-sika-poures-melitzanas-sintages-eisaimonadikigr

 

Για αρχή, καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 3 λεπτά σε νερό με λίγο ξίδι.  Εναλλακτικά, μπορούμε να τις ψήσουμε σε ζεστό γκριλ για 1 – 2 λεπτά από κάθε πλευρά, για να μη στεγνώσουν (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος της γαρίδας.

Κρατάμε τις δύο γαρίδες ολόκληρες για το πιάτο και ψιλοκόβουμε τις άλλες δύο.  Αναμειγνύουμε τις ψιλοκομμένες με λίγο σχοινόπρασο που έχουμε ψιλοκόψει.

Έπειτα, ψήνουμε τη μελιτζάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 5-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.  Στη συνέχεια την καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τη σάρκα της στο μπλέντερ μαζί με το κουκουνάρι.  Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

 

 

Κόβουμε ¼ του σύκου και το κρατάμε στην άκρη.  Πολτοποιούμε τα υπόλοιπα σύκα με πιρούνι και προσθέτουμε το ξίδι.

Σιγοβράζουμε το κρασί σε μικρό κατσαρολάκι μέχρι να φτάσει περίπου στο 1/8 της αρχικής του ποσότητας.

Ρίχνουμε πρώτα στο πιάτο το κρασί και τοποθετούμε τον πουρέ σύκου, το κομμάτι σύκου που κρατήσαμε στην άκρη και τις γαρίδες, και τις ολόκληρες και τις ψιλοκομμένες.  Τελευταίο βάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας, δίνοντάς του σχήμα με δυο κουτάλια. Οι γαρίδες με σύκο, πουρέ μελιτζάνας και μαυροδάφνη είναι έτοιμες να τις απολαύσεις.

 

 

 

 

EXTRA TIPS:

  • Αν θέλετε να κάνετε το ορεκτικό σας πιο γκουρμέ, μπορείτε να το περιχύσετε  με ένα ντρέσινγκ που του ταιριάζει πολύ.  Ανακατεύετε χυμό από 2 λάιμ, αλάτι και πιπέρι, 1 πρέζα κόκκινο τσίλι, 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι, 3 κουταλιές της σούπας συκόμελο (θα βρείτε εύκολα στο εμπόριο).  Μόλις ενοποιηθεί το μείγμα, το απλώνετε πάνω στο ορεκτικό σας.  Η γεύση θα απογειωθεί.
  • Άλλη πρόταση εναλλακτικής σάλτσας είναι η παρακάτω.  Ρίξτε σε ένα σέικερ μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι του γλυκού βαλσάμικο ξίδι και αλάτι και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Μπορείτε να σερβίρετε με ρύζι, μακαρόνια ή λαχανάκια Βρυξελλών.
  • Προσοχή με το αλάτι.  Οι γαρίδες κρατάνε την αλμύρα τους και υπάρχει κίνδυνος να βγει υπερβολικά αλμυρό το ορεκτικό αν βάλετε πολύ αλάτι.
  • Μπορείτε να γαρνίρετε το ορεκτικό σας με τριμμένη παρμεζάνα και κομματάκια ψιλοκομμένου σύκου.
  • Για περισσότερη νοστιμιά, μπορείτε να μαρινάρετε τις γαρίδες πριν τις μαγειρέψετε, σε χυμό εσπεριδοειδών.  Τις αφήνετε για δύο ώρες σε ένα μπολ με χυμό τριών πορτοκαλιών.
  • Αυτό το ορεκτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εναλλακτικά, και ως γαρνιτούρα ενός κυρίως πιάτου, όπως η μακαρονάδα.
  • Αυτές οι γαρίδες με σύκο θα γίνουν το αγαπημένο σου καλοκαιρινό ορεκτικό. Ειδικά ο πουρές μελιτζάνας, απογειώνει τη γεύση τους.

 

 

Μοιράσου αυτό το υπέροχο πιάτο με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Άσε το σχόλιο σου!
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr