voutiro-karitte-soma-ugeia-ofeli-eisaimonadikigr

Βούτυρο Καριτέ | Τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία μας και όχι μόνο

Γνωρίζεις τι είναι το βούτυρο καριτέ και ποια είναι τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία μας; Το πιο αγνό συστατικό της φύσης, σχεδιασμένο μόνο για σένα.

 

Βούτυρο καριτέ και οι χρήσεις του

 

 

Ένα πολύτιμο φυσικό συστατικό με πολλαπλά οφέλη για το δέρμα μας!

 

  • Γράφει η Κατερίνα Μαρακάκη – Νοσηλεύτρια

 

 

Στις ετικέτες των καλλυντικών μπορεί να το συναντήσετε ως shea butter ή beurre de karite. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικά λιπαρά, χρησιμοποιείται ως προϊόν φυσικής περιποίησης τόσο του προσώπου όσο και του σώματος.  Προστατεύει από την ξηρότητα, θρέφει, ενυδατώνει το κατεστραμμένο δέρμα, ενώ είναι βάλσαμο ακόμα και για την επιδερμίδα των μωρών. Το καλύτερο με το βούτυρο καριτέ είναι ότι ταιριάζει σε κάθε τύπο δέρματος, αφού απορροφάται πολύ γρήγορα και δεν αφήνει πίσω του κάποιο υπόλειμμα, όπως κάνουν πολλά προϊόντα θρέψης και αντιγήρανσης. Το γεγονός ό,τι δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις το κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που υποφέρουν από έκζεμα, ακμή, ψωρίαση και ξηροδερμίες.

 

voutiro-karite-idiotites-ofeli-soma-ugeia-krema-somatos-eisaimonadikigr

 




 

Από που προέρχεται;

Το Βούτυρο Καριτέ εξάγεται από τον καρπό ενός άγριου, αιωνόβιου δέντρου της αφρικανικής σαβάνας, το shea tree, το οποίο θεωρείται ιερό από τους ιθαγενείς εδώ και χιλιετίες. Έχει τόσες θεραπευτικές ιδιότητες που στην γλώσσα Wolof της Σενεγάλης, το δέντρο Shea ονομάζεται karite, που σημαίνει «Το δέντρο της ζωής». Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τον φωτισμό (λάμπες λαδιού), την παραγωγή σαπουνιού, την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών. Οι ιθαγενείς ακόμη και σήμερα το χρησιμοποιούν για ζεστές μαλάξεις σε ρευματικούς και μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα και εξαρθρώσεις. Μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε δημοφιλές στην Ευρώπη και στην Αμερική και πλέον χρησιμοποιείται για καλλυντική φροντίδα αλλά και ως τρόφιμο και για ιατρικούς σκοπούς. Το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των προστατευόμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

 

 

 

Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές δες εδώ

 

 

 

Θρεπτικές και Αντιγηραντικές ιδιότητες

Το Βούτυρο Καριτέ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για μείωση των ρυτίδων και την επούλωση ουλών και ραγάδων. Περιέχει βιταμίνες A, D, E και F που έχουν κατ’ εξοχήν αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση. Επίσης περιέχει λιπαρά οξέα που είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, καθώς και κινναμωμικό οξύ που απορροφά μέρος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε κλινική μελέτη, το βούτυρο καριτέ βρέθηκε να έχει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες και αποδείχθηκε ότι βοηθά στην αναδόμηση του κολλαγόνου. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη έλαβαν βούτυρο καριτέ στο δέρμα τους για τέσσερις έως οκτώ μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν καθαρότερο, φωτεινότερο δέρμα με λιγότερες ρυτίδες και ακόμη λιγότερες φθορές από τον ήλιο.

 

 

 

Φυσικό αντιφλεγμονώδες

Το Βούτυρο Καριτέ έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που θεραπεύουν εκδορές και προσφέρουν ανακούφιση από ηλιακά εγκαύματα αλλά και εξανθήματα. Βοηθά επιπλέον σε τσιμπήματα εντόμων και ανακούφιση του πόνου από τη μυική κόπωση και από την αρθρίτιδα. Πλέον έχουν διαπιστωθεί  ιατρικές εφαρμογές του σε αντιφλεγμονώδη θεραπεία για την αρθρίτιδα, θεραπεία για το έκζεμα, τον έρπητα και άλλες δερματικές παθήσεις και στη μείωση της χοληστερόλης.




Άσε το σχόλιο σου!
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr