mpaklavas-me-sokolata-pralina-fountoukiou-glika-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

Αυτός ο μπακλαβάς με σοκολάτα θα σε μαγέψει με τη νοστιμιά του

Αυτό που σου λείπει από τη ζωή σου είναι σίγουρα ένας μπακλαβάς με σοκολάτα. Αυτός ο σοκολατένιος μπακλαβάς θα σε ταξιδέψει.

 

Ξεχωριστός μπακλαβάς με σοκολάτα

mpaklabas-me-pralina-sokolata-gemistos-gluka-sintages-eisaimonadikigr

 

Στις εγκυκλοπαίδειες γαστρονομίας ανά τον κόσμο αναφέρεται ότι ο μπακλαβάς αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα ανατολίτικα σιροπιαστά γλυκά, το οποίο παρασκευάζεται από πολλές στρώσεις φύλλου κρούστας και γέμιση από ξηρούς καρπούς.  Όταν τα παραπάνω συναντούν τη λαχταριστή σοκολάτα, η απόλαυση κορυφώνεται μοναδικά. Αυτός ο μπακλαβάς με σοκολάτα δεν έχει πολλά υλικά. Πάμε να τα δούμε.

 

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

 

 

Υλικά για 24 μερίδες περίπου:



  • 24 φύλλα κρούστας
  • 180 γραμμάρια μέλι
  • 120 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 225 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού
  • 150 γραμμάρια φουντούκια ψημένα και χοντροκομμένα
  • 100 γραμμάρια αμύγδαλα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 100 γραμμάρια καρύδια ψημένα και χοντροκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1/8 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 225 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 110 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο αγελαδινό λιωμένο

 

 

 

 

 

Εκτέλεση και διαδικασία για τον σοκολατένιο μπακλαβά

siropiastos-mpaklavas-me-sokolata-sokolatenios-glika-zaxaroplastiki-eisaimonadikigr

 

Για αρχή, θα φτιάξουμε το σιρόπι. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε το νερό, το μέλι και το κανελόξυλο και βράστε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί το μέλι.  Δυναμώστε τη θερμοκρασία χωρίς να ανακατέψετε τα υλικά για 10 λεπτά ακόμα.  Απομακρύνετε από τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι για να διατηρηθεί ζεστό το μείγμα.  Αφαιρέστε το ξυλάκι κανέλας.

Έπειτα, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου .  Σε ένα μεσαίο μπολ, ζεστάνετε την πραλίνα φουντουκιού για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να λιώσει και να γίνει σαν κρέμα.

Σε ένα μικρό μπολ, αναμείξτε τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και την κανέλα σε σκόνη με ένα κουτάλι.  Στη συνέχεια, αλείψτε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκατοστών με τα 225 γραμμάρια βούτυρο και απλώστε 5 φύλλα κρούστας, αφού τα βουτυρώσετε ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο. Φροντίστε να εξέχουν από το ταψί.  Αφού αλείψετε και το πέμπτο φύλλο, προσθέστε 75 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού και 150 γραμμάρια από το μείγμα των ξηρών καρπών και της κανέλας.

 

 

Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες δύο φορές στα υπόλοιπα φύλλα.  Ολοκληρώστε με τα έξι φύλλα κρούστας που έμειναν και αλείψτε τα ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο χωρίς να προσθέσετε στο τέλος γέμιση.  Τυλίξτε περιμετρικά του ταψιού σας τα φύλλα που εξέχουν και πιέστε ελαφρά την κορυφή του μπακλαβά σας.

Με ένα αιχμηρό μαχαιράκι, χαράξτε το γλυκό 3 φορές κάθετα και 5 οριζόντια.  Ψήστε στη μεσαία σχάρα για 35 λεπτά ή μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν.

Απομακρύνετε από τον φούρνο και περιχύστε τον ψημένο μπακλαβά με το σιρόπι.  Αφήστε τον μπακλαβά για 2-3 ώρες να ρουφήξει το σιρόπι του. Διατηρήστε τον σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο αφού κρυώσει. Ο υπέροχος μπακλαβάς με σοκολάτα είναι έτοιμος να τον απολαύσεις αλλά και να τον μοιραστείς με όποιον θέλεις.

 

 

ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ:

  • Επειδή τα φύλλα κρούστας είναι πολύ ευαίσθητα, χειριστείτε τα προσεκτικά ώστε να μη σκιστούν.  Για αυτό το λόγο περιμένετε ώστε να ξεπαγώσουν.

 

 

ΈΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ:

 

 

Μοιράσου αυτό το σοκολατένιο μπακλαβαδάκι με τους φίλους σου. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Άσε το σχόλιο σου!
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr