american-pecan-pie-karudia-pekan-tarta-amerikaniki-glika-sinntages-pita-eisaimonadikigr

Αμερικάνικη γλυκιά τάρτα με καρύδια πεκάν (pecan pie)

Σίγουρα γλυκιά τάρτα με καρύδια πεκάν δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Μία Αμερικάνικη πίτα που είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Pecan pie- Γλυκιά τάρτα με καρύδια πεκάν

pecan-pie-tarta-me-karudia-pekan-glika-pites-eisaimonadikigr

Γλυκιά, τραγανή πίτα από τον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι η κατ’ εξοχήν παραγωγός περιοχή των καρυδιών πεκάν. Ετοιμάσου να απολαύσεις τη γλυκιά τάρτα με καρύδια πεκάν ή αλλιώς pecan pie. Είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό που θα λατρέψεις.

Γράφει η Κυριακή Δριτσάκου.

 

Υλικά για τη ζύμη:



  • 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 100 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • Ένας κρόκος αβγού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Κρέμα γάλακτος ή σαντιγί, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

 

 

 

Για τη γέμιση:

  • 150 ml σιρόπι σφενταμιού
  • 60 γραμμάρια βούτυρο
  • 175 γραμμάρια μαλακή καστανή ζάχαρη
  • Λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 3 αβγά
  • 200 γραμμάρια καρύδια πεκάν

 

 

 

 

Εκτέλεση και προετοιμασία

amerikaniki-pecan-pie-me-karudia-pekan-pites-tartes-sintages-gllika-eisaimonadikigr

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση της τάρτας μας. Τρίψτε με τα δάχτυλα το αλεύρι και το βούτυρο, ή αναμείξτε τα στο μπλέντερ διακεκομμένα, μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Χτυπήστε τον κρόκο μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας, προσθέστε τα στα στερεά υλικά και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό για να δέσουν τα υλικά. Τυλίξτε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε την για μία ώρα στο ψυγείο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χιλιοστών. Θα είναι πολύ ευαίσθητη. Αν αρχίσει να διαλύεται, πιέστε την απαλά με τα δάχτυλα να ενωθεί, για να αποφύγετε τις ρωγμές. Στρώστε το φύλλο στη φόρμα και αφήστε τουλάχιστον δύο εκατοστά να κρέμεται από το χείλος. Τρυπήστε τη βάση παντού με πιρούνι.

Στρώστε τη βάση της τάρτας με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω βάλτε ξερά φασόλια. Βάλτε τη φόρμα σε λαμαρίνα και ψήστε χωρίς να ελέγχετε για 20 λεπτά στους 150 βαθμούς Κελσίου. Αφαιρέστε τα φασόλια και το χαρτί. Αν σας φαίνεται λίγο άψητη, ξαναβάλτε τη στο φούρνο για πέντε λεπτά ακόμη.

 

Για περισσότερες νόστιμες γλυκές συνταγές δες εδώ

 

Αδειάστε το σιρόπι σφενταμιού σε μια κατσαρόλα και προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Όταν γίνει χλιαρό, προσθέστε τα αβγά ένα – ένα, χτυπώντας ενδιαμέσως. Προσθέστε τα καρύδια πεκάν και ανακατέψτε.

Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα .Ψήστε για 40 – 50 λεπτά ή μέχρι μόλις που να πήξει το μείγμα της τάρτας. Αν αρχίσει να ροδίζει πολύ γρήγορα, καλύψτε την πίτα με αλουμινόχαρτο. Βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε την για 15 – 20 λεπτά στη σχάρα να κρυώσει. Βγάλτε την από τη φόρμα και σερβίρετέ τη ζεστή ή αφήστε τη στη σχάρα να κρυώσει εντελώς. Σερβίρετε με κρέμα γάλακτος ή σαντιγί. Η γλυκιά Αμερικάνικη τάρτα με καρύδια πεκάν είναι έτοιμη να την απολαύσεις.

 

ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ:

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ:

  • Η βάση της πίτας, χωρίς τη γέμιση, μπορεί να ετοιμαστεί από πριν και να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο έως και τρεις ημέρες ή να καταψυχθεί για 12 εβδομάδες.

 

 

 

 

 

Extra συμβουλές:

  • Είναι προτιμότερο να αγοράζετε φρέσκα καρύδια σε μικρές ποσότητες κάθε φορά που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, και να μην τα αποθηκεύετε. Τα καρύδια ταγκίζουν γρήγορα εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε λάδι –ακόμα και ένα μόνο ταγκισμένο καρύδι μπορεί να αλλοιώσει και να καταστρέψει ολόκληρη την τάρτα.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το εκχύλισμα βανίλιας με μία κουταλιά της σούπας ρούμι.
  • Συνόδευσε  τη τάρτα με καρύδια πεκάν με παγωτό της επιλογής σου, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, ζάχαρη άχνη, γλυκό του κουταλιού, κάποιο σιρόπι που σου αρέσει, όπως και ξηρούς καρπούς και τριμμένη καρύδα.
  • Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις γλυκιά τάρτα με αχλάδι και σοκολάτα.
  • Φτιάξε υπέροχη φραουλόπιτα με ρεβεντί.

 

 

Μοιράσου το γλυκάκι με τους φίλους σου! Καλή όρεξη!

 



Άσε το σχόλιο σου!
Διαβάστε περισσότερα
Δείξε το στους φίλους σου!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Reddit
Reddit

Post Author: Eisaimonadikigr