eliopsomo-tiropsomo-elies-tiri-sintagi-gemisto-diatrofi-eisaimonadikigr

Νόστιμο ελιόψωμο και τυρόψωμο

Φτιάξε και εσύ το πιο νόστιμο ελιόψωμο ή τυρόψωμο που υπάρχει και απόλαυσε τη νοστιμιά του. Μία παραδοσιακή συνταγή για σένα και τα άτομα που αγαπάς.

Νόστιμο ελιόψωμο

sintagi-gia-eliopsomo-me-tiri-tiropsomo-psomi-gemisto-diatrofi-eisaimonadikigr

Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια……Το ελιόψωμο και το τυρόψωμο πάνε παρέα. Για αυτό  μπορούμε να τα φτιάξουμε μαζί. Φτιάχνουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε στα δυο μόλις φουσκώσει την πρώτη φορά.

 

Τι θα χρειαστείς:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γραμμάρια ολικής άλεσης
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή μία συσκευασία νωπή
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 500 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • Ελιές θρούμπες  ολόκληρες , χωρίς κουκούτσι(Όσες θέλετε).
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 300 γραμμάρια φέτα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια

Φτιάξε ψωμί γεμιστό με ελιές και τυρί

eliopsomo-sintagi-diatrofi-eisaimonadikigr

Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύετε με τα χέρια σας τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό. Προσθέτετε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά σιγά ρίχνετε το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλα. Την πλάθετε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει.
 Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, την πιέζετε να καθίσει και την χωρίζετε στην μέση. Το μισό ζυμάρι το ξαναπλάθεται με την φέτα  και το άλλο μισό με τις ελιές και την ρίγανη.
 Λαδώνετε δύο ταψάκια και στρώνετε τις ζύμες σε μια λεπτή στρώση, σε ύψος περίπου 3 εκατοστά. Χαράζετε το ψωμί μπακλαβαδωτά , το λαδώνετε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζετε.
 Το αφήνετε να φουσκώσει ξανά για μία ώρα περίπου και το ψήνετε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
 Σημείωση: Αν θέλετε από το ζυμάρι του ψωμιού κρατάτε 2-3 μπαλίτσες, σαν μικρά πορτοκαλάκια. Τις πιέζετε με το χέρι μέχρι να ανοίξουν σαν χοντρές κρέπες.Τις τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν , σε αντικολλητικό τηγανάκι, σε καυτό καλαμποκέλαιο. Τις στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τις τρώτε σκέτες, με μέλι και κανέλα, με πετιμέζι ή φέτα και γραβιέρα.
Αν ζυμώσατε την προηγούμενη, κρατήστε τις μπαλίτσες να τις τηγανίσετε για πρωινό.
Άσε το σχόλιο σου!

Διαβάστε περισσότερα
Δείξε το στους φίλους σου!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on TumblrEmail this to someonePin on PinterestShare on Reddit

Post Author: Tzia